10:30-11:15
Valhall

Kunskap är makt – vägen till ett jämställt arbetsliv

Hur mycket mer tjänar en manlig ingenjör jämför med en kvinnlig under sin livstid? Vad kan vi göra för att minska dessa skillnader?

För att nå ett jämställt samhälle behöver män och kvinnor vara jämställda ekonomiskt. Caroline Sahlén, nationalekonom från Sveriges Ingenjörer, föreläser om vad vi kan göra för att minska de strukturella skillnaderna som leder till ett ojämställt arbetsliv.


12:10-12:55
Valhall

ONE PLANET, ONE CHANCE, ONE LIFE

Joakim Odelberg kommer till Högskolan i Gävle som huvudföreläsare på Gefleteknologernas arbetsmarknadsdag Futurum! Missa inte denna chans att se en av världens främsta naturfotografer berätta om sitt arbete för att rädda vår planet. Under föreläsningen kommer även några av hans vackraste bilder stå utställda inne i Valhall.

Joakim är filmaren och fotografen som gjort en rad prisbelönta och internationellt uppmärksammade produktioner om hotade naturområden i världen.

Han är en framstående pedagog och opinionsbildare som genom sina bilder visar det vackra och storslagna på land och i havsmiljö. Samtidigt väver han i in problem och utmaningar som rör vår natur och miljö.

Joakim Odelberg har sedan 2007 arbetat intensivt med bevarandefrågor samt marina miljöfrågor för att öka medvetenheten om hur illa ställt det är med vår jord och inte minst hav – vår viktigaste källa till liv på jorden. Joakims arbete sträcker sig långt utanför Sveriges gänser där han jobbar tillsammans med flera internationella organisationer och stiftelser, bl a. Dr Sylvia E Earles Mission Blue, WildAid och Marine Conservation Institute, WWF. Han är också Fellow Member i exklusiva Explorers Club, där andra medlemmar är Neil Armstrong, Ernest Hemingway, Thor Heyerdahl, för att nämna några.

Joakim Odelberg har också varit en populär och mycket omtyckt programledare i SVT:s Mitt i naturen. Han ses även regelbundet som återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon där han lyfter olika ämnen som han jobbar med.


13:10-13:40
Valhall

Rädda världen som ingenjör!

Ingenjörer utan gränser är en ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som med ingenjörskonst och naturvetenskap, entreprenörskap och projektkompetens har till syfte att bidra till en bättre värld. Ingenjörer utan gränser ingår i det internationella nätverket Engineers Without Borders International.

Med sin tekniska expertis från industri och akademi är de aktiva både i Sverige och internationellt för att lösa tekniska utmaningar relaterade till ojämlikhet och global utveckling. Tillgången till utbildning av hög kvalitet, minskade ojämlikheter och jämställdhet, hållbar och billig energi samt rent vatten och sanitet är några av de viktigaste områdena där de är aktiva.

Organisationens ordförande, Jan Byfors avrundar Futurum-föreläsningarna genom att gå genom hur vi kan rädda världen som bl a ingenjörer.